Lespraktijk

In mijn zangmethode (zie hieronder) combineer ik een aantal belangrijke vocaaltechnische inzichten die in mijn eigen zangontwikkeling van groot belang zijn geweest. Ik richt mij daarbij in de eerste plaats op het hervinden van de oorspronkelijke eenheid van lichaam en geest, waardoor de zangstem zijn authentieke zeggingskracht en potentiŽle mogelijkheden kan ontwikkelen.

Naast de gangbare zangmethodische scholing ben ik logopedisch geschoold in de nasaleermethode van Johannes Pahn en werk ik veel met lichaamsgerichte ervaringsoefeningen uit de orthomanuele praktijk van de arts Niek Brouw (o.a. zijn boek Stem en Lichaam). Hiernaast maak ik gebruik van de EVTS oefeningen (Estill Voice Training System) en van de zeer waardevolle stemontwikkelingsprincipes van de Lichtenbergmethode.

Omdat ik lesgeef vanuit een gezond functionerende spreekstem, werk ik samen met logopedisten die in stemgebruik gespecialiseerd zijn.

Ervaring in het lesgeven aan toekomstige professionals heb ik opgedaan als hoofdvakdocente aan het Conservatorium van Amsterdam van 2001 tot en met 2005 en verder geef ik ruim 20 jaar aan getalenteerde amateurs en semi professionals les.

Mijn ervaring als pianiste en mijn muziekwetenschappelijke achtergrond helpen mij bovendien in het muzikaal/stilistisch verantwoord coachen van zowel zangers als hun pianisten. Zo geef ik met veel plezier zang-pianoduodagen voor gevorderde amateurs en professionals.

In samenwerking met de Schumann Akademie leid ik zangers op voor het staatsexamen zang.

Ik geef les in mijn studio aan huis in Leiden.

Op dit moment is er beperkt plaats voor nieuwe leerlingen die gemotiveerd en bereid zijn om het aangebodene zelfstandig en regelmatig te oefenen.

Link naar de lesmethode